Af Niels Boel, medlem af Smart Building faggruppen under Danvak
Vi taler meget om den ”den smarte bygning”, den, som vi alle drømmer om og som mange af os ser frem til at få lov til at designe, bygge eller bruge om ikke så længe – men hvad forestiller vi os at den smarte bygning (Smart Building) er, og hvad skal den kunne?
Som læser af HVAC magasinet tænker du måske ”Det er da et dumt spørgsmål!”, for med vores tekniske baggrund er en smart bygning selvfølgelig en bygning med et avanceret BMS-system. Systemet har fuld integration af andre bygningstekniske systemer og selvfølgelig også en masse IoT-devices, der kan informere os om, hvordan bygningen bliver brugt, understøtte free-seating, er i stand til at optimere energiforbruget så bygningen har lavest mulige energiforbrug og så er den certificeret med alle de klistermærker, der kan være på hoveddøren.
Men er det egentlig teknikken, der definerer den smarte bygning? Hvis vi nu ser det fra synspunktet hos en helt almindelig bruger af bygningen, altså ikke fra teknikerens side. Så er det min påstand, at den smarte bygning er noget helt andet. Her er det bygningen som platform, der understøtter brugerens liv, ikke kun på arbejdet, men platformen der binder arbejde og fritid sammen og supporterer vores work-life balance nu da 8-16 konceptet er dødt og den fleksible arbejdsplads og nye arbejdsformer udfordrer rammerne for hvornår og hvorfor vi kommer på kontoret.
Teknologien skal tilpasses de nye generationers krav
Der er så mange nye tendenser i det globale arbejdsmarked og vil man som arbejdsgiver tiltrække attraktive medarbejdere specielt af den yngre generation, så er man nødt til at skille sig ud fra mængden og tilbyde noget udover det sædvanlige. Her kan den smarte bygning være en vigtig platform, der understøtter virksomhedens image, men også giver medarbejderne de rammer der skal til, for at de kan performe i fremtidens arbejdsmarked.
Her er indeklima, bæredygtighed og lavt energiforbrug en ”commodity”, altså en selvfølgelighed, og det har ingen interesse for brugeren, for det klarer den smarte bygning jo selv. Det de oplever som ”smart”, er den måde bygningen interagerer og understøtter deres hverdag. Kernen i den smarte bygning vil være en platform, der bl.a. via en app giver brugeren mulighed for at booke mødelokaler, finde et ledigt skrivebord og se, hvor de andre medlemmer af dit team sidder. Bygningen hjælper dig med at finde vej, bestille mad med hjem fra kantinen, bestille forplejning til møder eller til børnefødselsdagen på søndag, du kan få leveret dagligvarer, som bliver leveret på kontoret og står klar, når du skal hjem.
IT skal forstås på en helt ny måde
I bygningen vil der være fokus på high-end AV-udstyr, Teams lokaler, altså lokaler tilpasset teams møder med store skærme flere kameraer og mikrofoner fordelt ud i rummet. Der vil være heat-maps, der viser hvor mange der i kantinen på bestemte tidspunkter og store skærme med tilpasset information om vejret, men også trafikforhold både for dem, der tager offentlig transport og for dem der er i bil, for hvorfor sidde i kø på motorvejen eller stå og vente i kantinen eller vente på toget, hvis du kan arbejde lidt længere eller gå lidt tidligere? Det fleksible arbejdsliv giver helt nye muligheder, og det skal den smarte bygning understøtte.
Dette giver helt nye udfordringer for branchen, for hvem er det egentlig der er kunden, hvem stiller kravene og hvem skal du samarbejde med? Her vil HR afdelingen være vigtigere end Facility Manageren, og der vil opstå helt nye afdelinger hvor Employer Branding og marketing smelter sammen i jagten på de rette medarbejdere.
Det er altså helt nye spillere, som vi skal arbejde sammen med, ikke kun på kundesiden, men også som entreprenør og som rådgiver. Vi er nødt til at forstå IT på et helt nyt niveau.
Har Danmark mistet sin relevans?
Faktum er, når kunder efterspørger en Smart Building hos en dansk rådgiver, vil man ofte blive henvist til et kompetencecenter, der som regel ligger i udlandet.
De danske rådgivere og entreprenører er slet ikke med på dette marked. Vi er sat uden for indflydelse og for et land som Danmark, som ofte betegner sig selv som førende inden for digitalisering, og som efter min vurdering også var blandt de første til at udnytte mulighederne for at anvende IP netværk til bl.a. CTS i offentlige bygninger, er det godt nok trist, at vi er sat bagud og udkonkurreret allerede inden vi er startet.
Men har vi mistet visionerne, har vi mistet muligheden for at bidrage? Det tror jeg ikke, men hvis vi skal med på vognen, skal vi gøre en stor indsats både i rådgiver branchen og i entreprenørbranchen. Toget kører med ekspresfart og vi er ikke engang ankommet til perronen.
Danvak og Danvaks faggruppe for Smart Building vil den 23. maj 2024 på mini-konferencen 4×4 by Danvak sætte fokus på den smarte bygning, både i dansk og global kontekst.
Læs mere om konferencen her