Ventilation fra A-Z
Smart Building
Danvaks faggruppe Smart Building har til formål er at udbrede kendskabet til og fremme den teknologiske udvikling af automationsområdet, herunder IoT og praktisk anvendelse af Big Data. At skabe forståelse for hvordan integration af intelligente systemer kan bidrage til forbedrede byggeprocesser, der også tager hensyn til den efterfølgende drift og på den måde linke moderne bygninger til fremtidens krav.
Faggruppen Smart Building ønsker at være det forum, hvor alle byggeriets aktører mødes for på tværs af fagene at diskutere og formidle erfaringer fra praktisk anvendelse af intelligent bygningsautomation (IoT og Big Data) og dermed at linke teori til praksis. Med dette forum får medlemmerne mulighed for at tilegne sig ny viden og samtidig udvide deres faglige netværk.
Vi gennemfører løbende en række aktiviteter, som giver medlemmerne lejlighed til at følge og præge udviklingen inden for bygningsautomation. Aktiviteterne omfatter møder og temadage, hvor aktuelle temaer relateret til Smart Building bliver belyst af kompetente specialister, og hvor medlemmer får mulighed for at udveksle erfaringer omkring anvendelsen af teknologien inden for dette område. Emnerne kan f.eks. være:
Der afholdes hvert år 3-4 ledergruppemøder af 2-4 timers varighed og 1-2 temadage.
Udviklingen af IoT går forrygende stærkt med forventet over 20 mia. enheder på nettet i 2020. Det betyder helt nye muligheder inden for energioptimering af bygninger. Med Smart Building kan en bygning vha. IoT regulere sig selv og derved både forbedre indeklimaet og mindske CO2-aftrykket – men det kræver et større fokus på sikkerhed og et kompetenceløft af installatører og driftspersonale.
Smart Building, også kaldet bygningsautomatik eller BMS, er fremtidens metode til at energioptimere en bygning. Gennem data fra IoT-sensorer kan bygningens indeklima justere sig selv efter brugernes behov, og samtidigt bliver energiforbruget reduceret til et minimum. Lokalt placerede sensorer og målere samt sensorer placeret på de væsentligste energiforbrugende installationer leverer Big Data til automatikken, hvilket anvendes til energistyring og -optimering. Det giver et enormt potentiale for optimering af bygningers ventilation, opvarmning og rengøring, og det kan være med til at forbedre bygningens energiklasse.
Der er dog en række vigtige overvejelser, man skal gøre sig, inden man kaster sig ud i bygningsautomation. Der findes mange forskellige sensorteknologier med forskellige egenskaber – fx nøjagtighed, sikring af brugernes privatliv, dækningsområde pr. sensor og omkostning. Derfor er det vigtigt at overveje, hvilke teknologier man har brug for, og hvad den indsamlede data skal bruges til.
Smart Building i samspil med bygningens brugere
Der er i princippet ikke nogen grænser for, hvad man kan kontrollere og overvåge i et bygningsautomatikanlæg. Det datadrevne samspil mellem de enkelte komponenter i anlægget er helt afgørende for automationens funktion, energieffektivitet og energifleksibilitet. For at opnå de bedste resultater er det derfor vigtigt at indtænke brugere og driftspersonale i samspillet.
I større bygninger består automatikanlægget typisk af et komplekst system, der styrer og indsamler data fra samtlige tekniske installationer helt ned på rumniveau. Det betyder, at en løbende indsigt i brugernes adfærdsmønstre bliver koblet til bygningens data. Det kan være meget værdifulde oplysninger, men sådan en indsamling af data kan kollidere med GDPR persondataforordningen. Derfor er det meget vigtigt, at data anonymiseres, og at der er styr på IT-sikkerheden.
Brugernes adfærd er helt afgørende for bygningsautomatikkens performance. De skal have forståelse for teknologiens muligheder og begrænsninger. En af de vigtigste pointer i den sammenhæng er, at brugerne skal være klar over, at justeringen af indeklimaet ikke er op til dem. De skal acceptere, at det styres ud fra fastsatte kriterier for, hvad der er godt indeklima, og at de ikke må interagere med bygningens sensorer.
Kompetenceløft af installatører og driftspersonale
For at realisere ambitionen om et lavt energiforbrug i praksis er det alfa og omega at sikre de tilstrækkelige kompetencer blandt de fagfolk, der skal overvåge driften. Den nye teknologi kræver, at driftspersonalet har et indgående kendskab til bygningens energiforbrugende installationer samt evnerne til at anvende de
Formand John Olsen, WSP Danmark A/S
Tlf.nr: 27798324
Mail: johnedvard.olsen@wsp.com