user

Pressemeddelelse – 430.000 hjem har for højt radon

Fra 1. oktober kan danske husstande igen måle radon-indholdet i deres hjem og der er god grund til at gøre det: I 430.000 danske hjem lever familierne, uden at ane det, med et for højt indhold af det kræftfremkaldende, radioaktive radon.

Undersøgelser foretaget af Aalborg Universitet har blotlagt hvor stort radon-problemet egentlig er. Sundhedsstyrelsen har ikke selv undersøgt radon siden 2001, hvor der indgik ca. 3000 boliger i undersøgelsen.

Ud fra statens mere end tyve år gamle målinger blev det i mange år antaget, at 340.000 boliger havde et radonindhold i luften på over 100 Bq/m3, men det er altså snarere 430.000 boliger, viser Aalborg Universitets undersøgelser. Grænsen for indhold af radon i institutioner og på arbejdspladser er 100 Bq/m3, og mere må der heller ikke være i et nybygget hus.

Aalborg Universitets analyse er baseret på en database på 16.943 boliger, hvor der er målt radon i 2015-20 gennem Bolius kampagne Radonfrit hjem. Siden kampagnen sluttede, har langt færre kontrolleret radonniveauet i deres boliger.

Alt i alt skønnes det, at højst 30.000 fritliggende énfamiliehuse, kæde- og rækkehuse opført før 2020 er blevet kontrolleret for radon, selv om altså 430.000 af disse boliger er i farezonen.

”Det er uforståeligt, at Sundhedsstyrelsen ikke har reageret på, at dens egne tal så markant undervurderer risikoen. Myndighederne er helt holdt op med at bekymre sig om radon, selv om bogstaveligt mindst en million danskere lever i boliger med for meget radioaktivt, kræftfremkaldende radon,” siger formanden for DANVAKs Radonfaggruppe, Jens Otto Kjær Hansen, og tilføjer:

”Det er på en måde forståeligt nok, at de fleste mennesker ikke har lyst til at bekymre sig om radon, da der som regel er rigeligt andet at bekymre sig om. Men det er skræmmende at en million danskere eller mere udsættes for radon, uden at myndighederne nogen som helst.”

Overalt i den danske undergrund findes grundstoffet radium, og det danner den radioaktive, usynlige luftart radon, som siver op gennem jorden og ud i atmosfæren. Men under bygninger koncentreres radon og siver ind i boliger, der ikke er helt radontætte, og er det at niveauet kan nå over 100 eller endda langt højere. Ifølge Aalborg Universitets undersøgelser har over 100.000 boliger endda mere end det dobbelte.

Yderligere oplysninger:

Jens Otto Kjær Hansen

Formand for DANVAKS Radonfaggruppe

Tlf.: 20141266

Kilde til anvendte oplysninger: Build Rapport 2022:14 Radon 20, Aalborg Universitet

 

 

Tilmeld dig Danvaks nyhedsbrev

Modtag nyheder om alle Danvaks aktiviteter direkte i din mailboks