user

Høje energipriser kan øge radon-faren

Hvis forbrugerne lufter mindre ud for at spare på den dyre varme, risikerer koncentrationen af den kræftfremkaldende, radioaktive radongas i danske boliger at stige.

”Der er ikke noget at sige til at forbrugerne på alle måder prøver at spare på varmeregningen. Men hvis det indebærer mindre udluftning og ventilation, er der grund til at passe på,” siger danskfødte Dr. Maria Dugdale, radon-specialist og formand for UK Radon Association. Hun fortsætter:

”Radon findes overalt i undergrunden og vil naturligt søge at trænge op i bygninger. Hvis alle huse var komplet radontætte gjorde det intet, men det er de ikke. Udluftning og ventilation er med til at sænke radon-niveauet, så det er risikabelt at reducere på det.”

Radon-ekspertens pointe understreges af de nyeste analyser fra Aalborg Universitet. De viser at næsten 40% af danske énfamiliehuse, kæde- og rækkehuse opført før 2020 har for højt radonindhold i indeluften. Selv i nyere huse, der burde være bygget radontæt, er niveauet for højt i hvert tiende.

Forskningen har for mange år siden påvist, at radon kan give lungekræft.

”Det er stadig en udbredt misforståelse at lungekræft altid skyldes rygning. Hvis folk var mere bevidste om at lungekræft også kan komme af for høj radonkoncentration i boliger, på arbejdspladser og i institutioner, ville de måske søge læge tidligere ved symptomer, der kunne pege i retning af lungekræft,” siger Dr. Maria Dugdale.

Hun står i spidsen for de engelske oplysningsaktiviteter i denne uge, som er radonuge i hele Europa. I UK rettes oplysningsindsatsen mod både hjem, arbejdspladser og institutioner, med særlig vægt på skoler og som noget nyt også den primære sundhedssektor.

Yderligere information:

Dr. Maria Dugdale, Formand for UK Radon Association. Tlf.: +44 7704 196293. E-mail: chairman@radonassociation.co.uk

Jens Otto Kjær Hansen, Formand for Danvaks Radonfaggruppe. Tlf.: 2014 1266

Tilmeld dig Danvaks nyhedsbrev

Modtag nyheder om alle Danvaks aktiviteter direkte i din mailboks