Sidste år flyttede Danvak adresse. Fra Symbion i København til Teknologisk Institut (TI) i Taastrup. Det var begyndelsen på et samarbejde, der skal styrke begge parter, og er samtidig starten på en rejse, der skal udvikle Danvak til på sigt at blive mere og andet end en kompetent kursusudbyder.
Danvak har en ca. 80-årig lang historie bag sig. En historie, der også er forklaringen på, at den daglige leder af et fagligt netværk og en kursusvirksomhed har den noget pompøse titel: generalsekretær. Det er nu ikke en titel, som den nye leder, Vagn Holk Lauridsen, lægger så meget i. Udover at være Danvaks nye generalsekretær er han også sektionsleder i afdelingen Energieffektivitet og Ventilation på Teknologisk Institut.
– Samarbejdet mellem Danvak og Teknologisk Institut er en driftskontrakt og rummer muligheder for begge parter, siger han og påpeger, at han har mange visioner for, hvordan han kan udvikle Danvak i et stærkt samarbejde med Danvaks bestyrelse. Det handler blandt andet om at få Danvak-bøgerne digitaliseret, så de kan anvendes som undervisningsmateriale, og på den måde ”få fat” i den unge generation. Det handler også om, at Danvak skal være et foretrukket sted, hvor medlemmerne får kompetent og objektiv viden, når det kommer til installationer og HVAC i byggeriet. Mere om det senere – det er trods alt fremtidsmusik. Langt mere nærværende er kursusdelen, hvor der er god synergi i at få kørt TI og Danvak-kurserne op mod hinanden.
Danvak er kendt for at have fagtunge, teoretiske kurser. Hos TI har man mulighed for at toppe det op med hands on kurser. At deltagerne kan få mulighed for at omsætte den teoretiske viden til praktisk brug ud fra den devise, som Danvak står for; lær i dag, brug i morgen. Når to så store kursusudbydere slår pjalterne sammen, vil der være overlap. Det er også tilfældet her, men overlappet skal anvendes progressivt. Frem for at lukke de kurser ned, der overlapper, er idéen at få skåret dem mere skarpt til.
– På grund af det nye samarbejde har vi mulighed for at få skåret kursusudbuddet endnu bedre til i forhold til, hvad branchen ønsker. At ramme lige præcis de områder, som er efterspurgt og kan tilbyde den viden, som man mangler, forklarer han.
Man kan ikke tage hele branchen på én gang, så i første omgang er det rådgiversegmentet. Vagn Holk Lauridsen har allerede været ude at besøge Danvaks medlemmer hos en større rådgivervirksomhed for at høre, hvad de har brug for at vide mere om.
Han skal på flere besøg, og med den viden i baghovedet vil han kunne splitte rådgiversegmentet op og gøre kurserne mere målrettede.
-Der er mangel på rådgivere, og det er sin sag at skulle sende en rådgiver afsted på et tredages kursus. Hvis vi i stedet tilretter nogle kurser, der tager hånd om ét specielt område, ville vi kunne tilbyde kurser, der kun forløber fra kl. 14-17 – bare én dag. Og så kunne vi for eksempel nørde styringer. På den måde udnytter vi kompetencerne optimalt, forklarer han. Nogle af idéerne er bare tanker. Det er ikke konkrete kurser. Før man kommer så langt, vil man have branchen med på råd.
– Det er altafgørende, at deltagerne får noget brugbart med hjem. Det kunne være onlinekurser, der bliver kombineret med praktisk kursus, så man kun behøver at være fysisk tilstede ved halvdelen af kurserne, forklarer han.
Mere synlige faggrupper
Med samarbejdet bliver Danvak forankret i et meget stærkt polyteknisk miljø. I TI-regi er der altid mulighed for at trække en person frem, som er hundredmetermester i for eksempel køl eller ventilation, og på den vis supplere den viden, som Danvak besidder.
– Danvak har en række meget stærke faggrupper, hvor der foregår nogle spændende faglige diskussioner, som skal langt mere frem i lyset. De har været skrappe til at udpege områder, der kunne være spændende at undersøge med henblik på videreudvikling af kurserne, understreger Vagn Holk Lauridsen, der påpeger, at den faglige viden er stærk i de grupper. Nogle af kurserne har været meget smalle, på andre har deltagerholdet været en mere broget flok.
– Det kan sagtens være en fordel at sammensætte et kursushold, hvor deltagerne har forskellige indgange. Det har vi for eksempel på vores velbesøgte kursus i commissioning. Her er det superrelevant at samle bygningsejere, rådgivere og entreprenører. På andre kurser er det ikke så hensigtsmæssigt, hvis udgangspunktet er alt for forskelligt. Det gælder især de smalle kurser, forklarer han.
Derfor vil han have en helt tydelig mekanisme til at fungere.
– Faggrupperne kan se, hvilken vej vi skal gå. Deres input kan jeg bringe videre til Danvaks bestyrelse, hvor vi kan drøfte om, og hvornår, vi skal udvikle et nyt kompetencerettet tilbud.
Viden skal forhindre fejlinstallationer
Både den forhenværende generalsekretær og den nye har en kæphest i at forhindre fejl i byggebranchen. Her er kurser en oplagt vej til at få tilført den fornødne viden. Inden for rådgiverbranchen kan det for eksempel være koblingen mellem den teoretiske viden og den praktiske tilgang. Det kan være viden om, hvor meget ventilationsrør fylder, når der kommer isolering på.
– En af de klassiske faldgruber er installationskanaler, hvor der ikke er taget højde for, at andre faggrupper også skal have plads til deres installation i samme kanal, fortæller han. En fejl, der både forsinker og fordyrer et byggeri.
Mange vil forvente, at de fleste fejl opstår i de mere avancerede dele af et byggeri. Det kunne være en meget kompliceret styring. Det er nu ikke altid tilfældet.
– Alt for ofte ser vi, at det er grundinstallationen, den er gal med. At rørene er fejldimensioneret, kontraventiler vender forkert eller at blandesløjfen er monteret det forkerte sted. Kompleksiteten i byggeriet er stigende – både i form af lovgivning og i
form af avanceret teknologi og styring. Danvak vil gerne bidrage til at klæde rådgiverbranchen på til det.
Om fem år?
Samarbejdet vil betyde, at Danvak i de kommende år vil kunne udvikle sig på flere områder. Kursusområdet er det, som står for skud her og nu. Derfor er det håbet, at det resulterer i, at man er blandt de mest valgte kursusudbydere blandt Danmarks ingeniører.
Men der er langt flere fremtidstanker. Installationsopgaver i byggeriet styres ofte af et kompetencespænd fra installatører – både el og vvs over maskinmestre til civilingeniør.
– Det er dem, som har ansvaret, og det er i dette segment, at Danvak bør videreudvikle sig, siger han.
Der er mange studerende på de uddannelser, men der er næppe mange af dem, som farer hen for at købe Danvak-bøgerne. Og det er en skam, for de er en slags kronjuvel.
– De fysiske love har ikke ændret sig. Det har derimod de studerendes måde at indhente viden på. Den er blevet digital, og derfor drømmer jeg om at få skabt et digitalt læringsmiljø. Det kræver, at vi digitaliserer bøgerne, siger han, og indrømmer,
at det er en kæmpe mundfuld.
Og der er såmænd mere at bide over. Ikke bare på kursusområdet skal man være blandt de førende.
– Tænk, hvis man som medlem af Danvak kunne ringe ind til sekretariatet, hvis man havde brug for support – og vi i sekretariatet kunne finde en, der kunne hjælpe vores medlemmer videre med en fagteknisk udfordring.
Vagn Holk Lauridsen er godt klar over, at det både er fremtidsmusik, og at det kræver ganske store muskler, for at Danvak kan nå til det stadie.
Og det er lige netop det, som Teknologisk Institut kan.
– På mange måder passer dette samarbejde fint med de grundværdier, som Gunnar Gregersen lagde for Teknologisk Institut for næsten 120 år siden – og som stadig holder den dag i dag.