user
4×4 by Danvak erstatter Danvak Dagen

4×4 by Danvak erstatter Danvak Dagen

4×4 by Danvak erstatter Danvak Dagen

4×4 by Danvak er vores nye, skarpere og teknisk koncentrede event, som erstatter vores 25 år gamle Danvak Dagen. Konceptet er helt enkelt: 4 årlige events med 4 unikke temaer. Hvert event varer 4 timer fordelt på 4 indlæg.

Det er for dig, der

  1. søger unik viden inden for dit fagområde
  2. hylder mottoet ‘lær i dag – brug i morgen’
  3. gerne vil netværke med andre specialister
  4. har en travl hverdag, der kun levner tid til korte arrangementer

På vores første event den 19. marts 2024 tager vi fat på indeklima. Temaet bliver ‘Det bæredygtige indeklima’.

Her stiller vi skarpt på, hvordan vi  bygger og driver bygninger med det formål at skabe et godt indeklima. Det skal gøres samtidig med, at der stilles krav om lavere grænseværdier for antal CO2-ækv/m2/år for nybyggeri. Disse emner er Danvak og Energiforum Danmark gået sammen om at stille skarpt på under vores første 4×4 by Danvak event.

Du kan læse mere her

Vidste du, at radon er den næststørste årsag til lungekræft efter rygning?

I dag er den europæiske radondag, som er indstiftet af European Radon Association (ERA) for at opfordre europæerne til at teste deres hjem for denne naturligt forekommende radioaktive gas.

Den største eksponering for radon sker i boliger, skoler og på og arbejdspladser, og den er særlig farlig, fordi den er inaktiv, farveløs og lugtfri. Den eneste måde at finde ud af, hvor meget af denne forurening dit hjem, er at udføre en radontest. Heldigvis er testen, såvel som at reducere høje radonniveauer, relativt let og omkostningseffektivt.

Risikoen for lungekræft er markant forøget for rygere.

Bliv medlem af Danvak Radonfaggruppe her

Bogen er en hyldest til ingeniør og kloakmester Inge Faldager for den imponerende indsats, hun har gjort for afløbsbranchen igennem mere end 40 år.

Inge Faldager fik overrakt bogen af formand for Danvak, Ane Buch, ved en sammenkomst på Teknologisk Institut i starten november. Ane Buch roste Inge Faldager for hendes visioner og for hendes dedikerede undervisning af landets kloakmestre.

“Du får 2. eksemplar af “Afløbsdronningen”,” sagde formanden, og fortsatte: “Det første eksemplar af bogen blev afleveret i går til en anden dronning, nemlig Dronning Margrethe.”

Bogen præsenteres officielt på Kloakmessen i januar 2024, men kan allerede nu bestilles hos Per Kaj Rasmussen på pra@enexio.dk

SCANVAC-prisen uddeles hvert andet år til privatpersoner, virksomheder eller organisationer i de nordiske lande, som har ydet et enestående bidrag inden for HVAC-teknologier. I år tildeler SCANVACs bestyrelse SCANVAC Award til Pekka Metsi.

Pekka Metsi har gennem årene ydet et enestående bidrag til det finske samfund ved at støtte udvikling og forskning inden for HVAC-sektoren. Han har også støttet samarbejdet mellem virksomheder og universiteter og har haft stor indflydelse på hele samfundet. Pekka Metsis rolle har også været vigtig i introduktionen af nye tjenester, processer og designværktøjer i bygge- og ejendomssektoren.

“Pekka Metsi har med sit eksempel vist, at traditionelle driftsmodeller i bygge- og ejendomssektoren ofte kan ændres og udvikles ved at anvende forskningsbaserede løsninger. Branchen har brug for pionerer, og Pekka Metsi er helt sikkert en af dem”, siger Risto Kosonen, formand for SCANVAC.

“Det er en stor ære at modtage en sådan pris fra Scanvac, en organisation, der gør et vigtigt arbejde for at højne profilen for bygningsservice i de nordiske lande. Tak til alle, der er involveret i at sprede de gode nyheder om byggeteknik. Især programmet Building Services 2030 i Finland (Talotekniikka 2030) giver os håb om, at de gode nyheder spreder sig. Alle parter inden for bygningsservice er involveret, og samarbejdet mellem virksomheder og forskere er kommet godt fra start. Bygningsservice kommer til at styre, især i fremtiden. Lad os fortsætte det gode arbejde sammen”, siger Pekka Metsi, CEO for Granlund.

SCANVAC er den skandinaviske sammenslutning af varme-, ventilations- og sanitetstekniske foreninger i Danmarl, Finland, Island, Norge, Sverige og Estland, der repræsenterer over 20.000 fagfolk inden for HVAC-teknologi (www.scanvac.eu), med nuværende kontor i Finland under formandskab af prof. Risto Kosonen og i samarbejde med sekretariatleder Siru Lönnqvist.

Så er det igen blevet tid til at finde en kommende energi- og indeklimastjerne.

Legatbestyrelsen modtager indstillinger til modtagere af Professor P. Ole Fangers Forskningslegat 2024. Legatet bliver uddelt til en lovende ph.d.- studerende ved danske universiteter inden for energi- og indeklimaområdet.

Den studerende må ikke have afsluttet sit forskningsprojekt på uddelingstidspunktet, og må kun anvende legatet til studierejser, studieophold eller anden videreuddannelse inden for et år efter uddelingen.

Legatet er på 25.000 kr og bliver uddelt den 19. marts 2024 (nærmere om sted i et senere opslag).

Vi skal modtage din indstilling senest den 𝟯𝟭. 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿 𝟮𝟬𝟮𝟰 på info@danvak.dk mrk. “Professor P. Ole Fangers Forskningslegat”.

Har du spørgsmål til indstillingen, er du meget velkommen til at kontakte generalsekretær Claus Andreasson på telefon 3636 9060 eller ca@danvak.dk

Danvak har indgået et samarbejde med Maskinmestrenes Forening, som betyder, at Danvaks medlemmer nu kan deltage i faglige kurser og konferencer hos Maskinmestrenes Forening til medlemspris. Samarbejdet omfatter også Maskinmestrenes Forenings store, årlige erhvervsmesse og -konference Ajour (ajour2023.dk).

Maskinmesterenes Forenings medlemmer kan tilsvarende deltage i Danvaks aktiviteter til medlemspris.

Samarbejde til glæde og gavn

Begge foreninger byder samarbejdet velkommen og kan nemt se, hvor det kommer til at skabe værdi for både branchen og medlemmerne.

“Byggeriet står overfor store udfordringer: Vi mangler akut kvalificeret arbejdskraft. Fejl, mangler og spild spænder ben for alt for mange byggerier, og så er vi stadig langt fra at kunne indfri klimmålene. Vi har brug for et markant løft i kompetencerne i alle dele af byggeriet, hvis vi skal have en chance for at løse udfordringerne. Derfor byder jeg samarbejdet med Maskinmestrenes Forening velkommen, så vi i fælleskab kan højne kompetenceniveauet indenfor byggeriet,” siger Ane Buch, formand for Danvak.

Flere og flere maskinmestre er beskæftiget indenfor byggeri og anlæg.

“Beskæftigelsesfordelingen opgøres hvert år af Danmarks Statistik, og her kan vi se, at andelen af maskinmestre, som er beskæftiget i bygge- og anlægsbranchen er steget med 10,9 procent fra 2022 til 2023. Maskinmestre besidder en lang række kompetencer, som kan bidrage til at løse de udfordringer, som branchen står overfor, og nu bliver der endnu større mulighed for at opruste disse kompetencer,” siger formand for Maskinmestrenes Forening, Lars Have Hansen, som reaktion på det nye samarbejde.

Læs mere om tilmelding til kurser og konferencer hos Maskinmestrenes Forening her 

Læs mere om Ajour konferencen 2023 her

Fra 1. oktober kan danske husstande igen måle radon-indholdet i deres hjem og der er god grund til at gøre det: I 430.000 danske hjem lever familierne, uden at ane det, med et for højt indhold af det kræftfremkaldende, radioaktive radon.

Undersøgelser foretaget af Aalborg Universitet har blotlagt hvor stort radon-problemet egentlig er. Sundhedsstyrelsen har ikke selv undersøgt radon siden 2001, hvor der indgik ca. 3000 boliger i undersøgelsen.

Ud fra statens mere end tyve år gamle målinger blev det i mange år antaget, at 340.000 boliger havde et radonindhold i luften på over 100 Bq/m3, men det er altså snarere 430.000 boliger, viser Aalborg Universitets undersøgelser. Grænsen for indhold af radon i institutioner og på arbejdspladser er 100 Bq/m3, og mere må der heller ikke være i et nybygget hus.

Aalborg Universitets analyse er baseret på en database på 16.943 boliger, hvor der er målt radon i 2015-20 gennem Bolius kampagne Radonfrit hjem. Siden kampagnen sluttede, har langt færre kontrolleret radonniveauet i deres boliger.

Alt i alt skønnes det, at højst 30.000 fritliggende énfamiliehuse, kæde- og rækkehuse opført før 2020 er blevet kontrolleret for radon, selv om altså 430.000 af disse boliger er i farezonen.

”Det er uforståeligt, at Sundhedsstyrelsen ikke har reageret på, at dens egne tal så markant undervurderer risikoen. Myndighederne er helt holdt op med at bekymre sig om radon, selv om bogstaveligt mindst en million danskere lever i boliger med for meget radioaktivt, kræftfremkaldende radon,” siger formanden for DANVAKs Radonfaggruppe, Jens Otto Kjær Hansen, og tilføjer:

”Det er på en måde forståeligt nok, at de fleste mennesker ikke har lyst til at bekymre sig om radon, da der som regel er rigeligt andet at bekymre sig om. Men det er skræmmende at en million danskere eller mere udsættes for radon, uden at myndighederne nogen som helst.”

Overalt i den danske undergrund findes grundstoffet radium, og det danner den radioaktive, usynlige luftart radon, som siver op gennem jorden og ud i atmosfæren. Men under bygninger koncentreres radon og siver ind i boliger, der ikke er helt radontætte, og er det at niveauet kan nå over 100 eller endda langt højere. Ifølge Aalborg Universitets undersøgelser har over 100.000 boliger endda mere end det dobbelte.

Yderligere oplysninger:

Jens Otto Kjær Hansen

Formand for DANVAKS Radonfaggruppe

Tlf.: 20141266

Kilde til anvendte oplysninger: Build Rapport 2022:14 Radon 20, Aalborg Universitet

 

 

I samarbejde med Syddansk Universitet Efter- og Videreuddannelse er vi glade for at kunne tilbyde to GRATIS kurser for medlemmer af Danvak – ét i maj og ét i juni:

𝐌𝐚𝐜𝐡𝐢𝐧𝐞 𝐋𝐞𝐚𝐫𝐧𝐢𝐧𝐠
Kursusdatoer: 17. maj, 24.maj og 31. maj.
Frist for tilmelding: 9. maj 2023.
Tilmeld til kurset: nva@mmmi.sdu.dk

𝐀𝐩𝐩𝐥𝐢𝐞𝐝 𝐎𝐏𝐂-𝐔𝐀 𝐜𝐨𝐦𝐦𝐮𝐧𝐢𝐜𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧
Kursusdatoer: 6. juni, 12. juni og 19. juni.
Frist for tilmelding: 25. maj 2023.
Tilmelding til kurset: aqs@mmmi.sdu.dk

Kurserne er støttet af Erhvervsstyrelsen. For at deltage i dem kræver det, at man underskriver en EU De minimis erklæring (en erklæring, hvor man lover, at man indenfor de seneste 3 år ikke har modtaget statsstøtte på maksimalt 200.000 Euro)

Læs mere om kurserne her: https://lnkd.in/eDEYFrnH

Bogen hædrer den danske videnskabsmand og højt anerkendte forsker, Povl Ole Fanger. Læseren bliver taget bag om Fangers videnskabelige liv, der omhandlede indeklimaet, men også mennesket Fanger, der var mindst lige så farverigt, som hans viden om indeklima var stort.

MEDLEMSPRIS
Alle medlemmer af Danvak (VVS Teknisk Forening) får 10% rabat – dvs. prisen er 215,28 kr. ekskl. moms

Ved køb af 5 – 19 bøger tilbyder vi 5% rabat.
Ved køb af 20+ bøger tilbyder vi 10% rabat.

Pris m. moms: 299 kr.
Pris u. moms: 239.2 kr.

Du kan bestille bogen her: https://lnkd.in/dCawxmyN

Tilmeld dig Danvaks nyhedsbrev

Modtag nyheder om alle Danvaks aktiviteter direkte i din mailboks