user
Rekordstor deltagelse ved Indeklimaets Temadag 2025

Rekordstor deltagelse ved Indeklimaets Temadag 2025

Rekordstor deltagelse ved Indeklimaets Temadag 2025

Indeklimaets Temadag 2025, der blev afholdt den 30. januar på Teknologisk Institut, blev en stor succes med rekordstor deltagelse. Hele 125 deltagere mødte op for at diskutere fremtidens løsninger inden for indeklima og bæredygtighed. Arrangementet, der var et samarbejde mellem Energiforum Danmark, Veltek, FAV, VENT-ordningen og Danvak, bød på et omfattende program med oplæg, cases og netværksmuligheder.

Fremtidens tendenser og EU-regulering

Dagen startede med et oplæg med titlen ”Et kig i krystalkuglen”, hvor deltagerne blev introduceret til de nyeste tendenser inden for indeklimaområdet. Her blev EU’s nye Bygningsdirektiv (EPBD), der blev vedtaget i 2024, præsenteret. Direktivet fokuserer på at forbedre energieffektivitet og indeklima og på at reducere klimapåvirkningen i alle typer bygninger. Samtidig blev EU’s fremtidige krav til grønne produkter og virksomheders Code of Conduct for indeklima fremhævet som centrale punkter.

Overvågning og prædiktiv styring

Et vigtigt tema på dagen var overvågning af indeklimaet. Gennem et oplæg og en praktisk case blev deltagerne introduceret til, hvordan man placerer sensorer og fastsætter intervaller til måling og indsamler data, der kan bruges til at sikre et optimalt indeklima.

Herefter fulgte en inspirerende case om prædiktiv indeklimastyring i kontorbygninger, hvor teknologi som CTS-anlæg, intelligente ventilationssystemer og vejrudsigter blev kombineret med medarbejderes adfærdsmønstre. Ved at integrere antropologisk indsigt i driften kan både energiforbrug og medarbejdertilfredshed forbedres.

Kommunale erfaringer og komplekse renoveringer

Favrskov Kommune præsenterede deres arbejde med at renovere 12 skoler og reducere energiforbruget ved hjælp af CTS-løsninger, mens Frederikshavn Kommune delte deres erfaringer med energi- og indeklimaledelse i kommunale bygninger.

En anden spændende præsentation handlede om renoveringen af Lynbyvej 100. Bygningen, der oprindeligt er opført som en klædefabrik i 1940, er under transformation til et moderne flerbrugerhus. Casen viste, hvordan bevaringsværdi og moderne indeklimakrav kan forenes i komplekse prokter.

Teknologi og luftrensning

Dagens teknologiske oplæg handlede bl.a. om udviklingen af intelligent styring af ventilationsanlæg ved brug af kunstig intelligens og Model Predictive Control. Derudover præsenterede Teknologisk Institut et projekt, der undersøger luftrensningsteknologiers effekt på luftvejsinfektioner i skoler.

Netværk og fremtidsperspektiver

Dagen sluttede med en rundvisning i Teknologisk Instituts nye undervisningslaboratorium. Her blev der udvekslet erfaringer og skabt nye forbindelser.

Indeklimaets Temadag 2025 understregede vigtigheden af at kombinere teknologi, menneskelig indsigt og samarbejde for at skabe bæredygtige og sunde bygninger.

 

Danvak har en ca. 80-årig lang historie bag sig. En historie, der også er forklaringen på, at den daglige leder af et fagligt netværk og en kursusvirksomhed har den noget pompøse titel: generalsekretær. Det er nu ikke en titel, som den nye leder, Vagn Holk Lauridsen, lægger så meget i. Udover at være Danvaks nye generalsekretær er han også sektionsleder i afdelingen Energieffektivitet og Ventilation på Teknologisk Institut.

– Samarbejdet mellem Danvak og Teknologisk Institut er en driftskontrakt og rummer muligheder for begge parter, siger han og påpeger, at han har mange visioner for, hvordan han kan udvikle Danvak i et stærkt samarbejde med Danvaks bestyrelse. Det handler blandt andet om at få Danvak-bøgerne digitaliseret, så de kan anvendes som undervisningsmateriale, og på den måde ”få fat” i den unge generation. Det handler også om, at Danvak skal være et foretrukket sted, hvor medlemmerne får kompetent og objektiv viden, når det kommer til installationer og HVAC i byggeriet. Mere om det senere – det er trods alt fremtidsmusik. Langt mere nærværende er kursusdelen, hvor der er god synergi i at få kørt TI og Danvak-kurserne op mod hinanden.

Danvak er kendt for at have fagtunge, teoretiske kurser. Hos TI har man mulighed for at toppe det op med hands on kurser. At deltagerne kan få mulighed for at omsætte den teoretiske viden til praktisk brug ud fra den devise, som Danvak står for; lær i dag, brug i morgen. Når to så store kursusudbydere slår pjalterne sammen, vil der være overlap. Det er også tilfældet her, men overlappet skal anvendes progressivt. Frem for at lukke de kurser ned, der overlapper, er idéen at få skåret dem mere skarpt til.

– På grund af det nye samarbejde har vi mulighed for at få skåret kursusudbuddet endnu bedre til i forhold til, hvad branchen ønsker. At ramme lige præcis de områder, som er efterspurgt og kan tilbyde den viden, som man mangler, forklarer han.
Man kan ikke tage hele branchen på én gang, så i første omgang er det rådgiversegmentet. Vagn Holk Lauridsen har allerede været ude at besøge Danvaks medlemmer hos en større rådgivervirksomhed for at høre, hvad de har brug for at vide mere om.

Han skal på flere besøg, og med den viden i baghovedet vil han kunne splitte rådgiversegmentet op og gøre kurserne mere målrettede.

-Der er mangel på rådgivere, og det er sin sag at skulle sende en rådgiver afsted på et tredages kursus. Hvis vi i stedet tilretter nogle kurser, der tager hånd om ét specielt område, ville vi kunne tilbyde kurser, der kun forløber fra kl. 14-17 – bare én dag. Og så kunne vi for eksempel nørde styringer. På den måde udnytter vi kompetencerne optimalt, forklarer han. Nogle af idéerne er bare tanker. Det er ikke konkrete kurser. Før man kommer så langt, vil man have branchen med på råd.

– Det er altafgørende, at deltagerne får noget brugbart med hjem. Det kunne være onlinekurser, der bliver kombineret med praktisk kursus, så man kun behøver at være fysisk tilstede ved halvdelen af kurserne, forklarer han.

Mere synlige faggrupper
Med samarbejdet bliver Danvak forankret i et meget stærkt polyteknisk miljø. I TI-regi er der altid mulighed for at trække en person frem, som er hundredmetermester i for eksempel køl eller ventilation, og på den vis supplere den viden, som Danvak besidder.

– Danvak har en række meget stærke faggrupper, hvor der foregår nogle spændende faglige diskussioner, som skal langt mere frem i lyset. De har været skrappe til at udpege områder, der kunne være spændende at undersøge med henblik på videreudvikling af kurserne, understreger Vagn Holk Lauridsen, der påpeger, at den faglige viden er stærk i de grupper. Nogle af kurserne har været meget smalle, på andre har deltagerholdet været en mere broget flok.

– Det kan sagtens være en fordel at sammensætte et kursushold, hvor deltagerne har forskellige indgange. Det har vi for eksempel på vores velbesøgte kursus i commissioning. Her er det superrelevant at samle bygningsejere, rådgivere og entreprenører. På andre kurser er det ikke så hensigtsmæssigt, hvis udgangspunktet er alt for forskelligt. Det gælder især de smalle kurser, forklarer han.

Derfor vil han have en helt tydelig mekanisme til at fungere.

– Faggrupperne kan se, hvilken vej vi skal gå. Deres input kan jeg bringe videre til Danvaks bestyrelse, hvor vi kan drøfte om, og hvornår, vi skal udvikle et nyt kompetencerettet tilbud.

Viden skal forhindre fejlinstallationer
Både den forhenværende generalsekretær og den nye har en kæphest i at forhindre fejl i byggebranchen. Her er kurser en oplagt vej til at få tilført den fornødne viden. Inden for rådgiverbranchen kan det for eksempel være koblingen mellem den teoretiske viden og den praktiske tilgang. Det kan være viden om, hvor meget ventilationsrør fylder, når der kommer isolering på.

– En af de klassiske faldgruber er installationskanaler, hvor der ikke er taget højde for, at andre faggrupper også skal have plads til deres installation i samme kanal, fortæller han. En fejl, der både forsinker og fordyrer et byggeri.

Mange vil forvente, at de fleste fejl opstår i de mere avancerede dele af et byggeri. Det kunne være en meget kompliceret styring. Det er nu ikke altid tilfældet.

– Alt for ofte ser vi, at det er grundinstallationen, den er gal med. At rørene er fejldimensioneret, kontraventiler vender forkert eller at blandesløjfen er monteret det forkerte sted. Kompleksiteten i byggeriet er stigende – både i form af lovgivning og i
form af avanceret teknologi og styring. Danvak vil gerne bidrage til at klæde rådgiverbranchen på til det.

Om fem år?
Samarbejdet vil betyde, at Danvak i de kommende år vil kunne udvikle sig på flere områder. Kursusområdet er det, som står for skud her og nu. Derfor er det håbet, at det resulterer i, at man er blandt de mest valgte kursusudbydere blandt Danmarks ingeniører.

Men der er langt flere fremtidstanker. Installationsopgaver i byggeriet styres ofte af et kompetencespænd fra installatører – både el og vvs over maskinmestre til civilingeniør.

– Det er dem, som har ansvaret, og det er i dette segment, at Danvak bør videreudvikle sig, siger han.

Der er mange studerende på de uddannelser, men der er næppe mange af dem, som farer hen for at købe Danvak-bøgerne. Og det er en skam, for de er en slags kronjuvel.

– De fysiske love har ikke ændret sig. Det har derimod de studerendes måde at indhente viden på. Den er blevet digital, og derfor drømmer jeg om at få skabt et digitalt læringsmiljø. Det kræver, at vi digitaliserer bøgerne, siger han, og indrømmer,
at det er en kæmpe mundfuld.

Og der er såmænd mere at bide over. Ikke bare på kursusområdet skal man være blandt de førende.

– Tænk, hvis man som medlem af Danvak kunne ringe ind til sekretariatet, hvis man havde brug for support – og vi i sekretariatet kunne finde en, der kunne hjælpe vores medlemmer videre med en fagteknisk udfordring.

Vagn Holk Lauridsen er godt klar over, at det både er fremtidsmusik, og at det kræver ganske store muskler, for at Danvak kan nå til det stadie.

Og det er lige netop det, som Teknologisk Institut kan.

– På mange måder passer dette samarbejde fint med de grundværdier, som Gunnar Gregersen lagde for Teknologisk Institut for næsten 120 år siden – og som stadig holder den dag i dag.

Arrangør: Danvak Inspiration – på tværs af alder og interesser

Ingeniørforeningen i Danmark IDA, Kalvebod Brygge 31-33, 1780 København V
Onsdag den 8. januar 2025 kl. 16:00.
Bemærk, at der efter de afholdte indlæg er der let aftenspisning og networking.
Deltagelse er gratis.

Tilmeldingsfrist 06. januar 2025 – kl. 08:00 hos IDA ved at bruge nedenfor angivne sti.

https://ida.dk/arrangementer-og-kurser/arrangementer/teknisk-assistance-i-en-krigszone-mod-iugs-frivillige-fra-ukraine-358512 

For ikke medlem af IDA? Er du ikke medlem af IDA, kan du oprette en gratis brugerprofil, som du skal benytte, hvis du vil tilmelde dig arrangementer, kurser eller tegne et gæstemedlemskab af et fagteknisk netværk.

Du melder dig ikke ind i IDA, fordi du opretter en brugerprofil.

Teknisk assistance i en krigszone: Mød IUG’s frivillige fra Ukraine. Hvordan løser man udfordringer i verdens mest krævende miljøer? Kom med bag kulisserne hos Ingeniører Uden Grænser (IUG) og få indblik i projekter, der gør en forskel – fra at sikre vand i ørkenen til at genopbygge kritisk infrastruktur i konfliktområder.

Beskrivelse

Hvordan bygger man sikre beskyttelsesrum midt i en krigszone? Hvordan genopbygger man forsyningsnettet i et krigsramt Ukraine? Og hvordan sikrer man rent drikkevand i en tørkeramt ørken? Den 8. januar 2025 inviterer IDA dig til en inspirerende aften, hvor du kan få indblik i IUG’s internationale projekter og møde både nuværende og tidligere udsendte ingeniører. Arrangementet giver mulighed for at høre førstehåndsfortællinger fra frontlinjen og diskutere, hvordan ingeniørviden kan skabe varig forandring i verden.

Program

16:00 – 16:20 Introduktion af IUG – v. generalsekretær Peter Zartsdahl

16:20 – 17:00 IUG Respons i Ukraine – v. missionskoordinator Lasse Oszadlik 17:00 – 17:30 Q&A med oplægsholderne

17:30 – 18:00 Pause

18:00 – 19:00 Cases fra udsendte ingeniører

19:00 – 20:00 Let aftenspisning og networking

Om IUG

Ingeniører Uden Grænser er en teknisk-humanitær hjælpeorganisation, båret af frivillige danske ingeniører og maskinmestre. IUG arbejder for bæredygtige løsninger og forbedring af levevilkår for udsatte befolkningsgrupper verden over. I 2024 har IUG ad flere omgange udsendt danske frivillige ingeniører til Ukraine, hvor missionerne spænder fra teknisk assistance og rådgivning til de store humanitære indsatser under Dansk Røde Kors og Folkekirkens Nødhjælp, over faglig sparring med ukrainske forsyningsselskaber og myndigheder, og til direkte projektledelse for akutindsatser. Oplægget vil fortælle om virkeligheden som udsendt, cases fra de seneste udsendelser, og hvilke udfordringer IUG og ukrainerne står over for i den kommende tid. I sidste del af mødet vil nuværende og tidligere udsendte præsentere en række konkrete cases fra globale indsatser og IDA vil være vært for en let aftenspisning og netværksdiskussioner.

Mød de udsendte:

• Alexander Birk Andersen, DIS/CREADIS
• Brian Nissen, Rambøll Danmark
• Erland Stubkjær Christensen, Energi Viborg
• Brian Klindrup, Klindrup Consulting
• Kjeld Jensen, Syddansk Universitet
• Helga Hubeck-Graudal, HOFOR
• Asbjørn Beha Kløvedal, Aarhus Maskinmesterskole

Obs. Er du fødevareallergiker, vegetar eller veganer, bedes du meddele dette senest syv dage før til Eva Maj Holmgård på mail: EMH@ida.dk.

Tak for i år. Vi glæder os til samarbejdet i 2025.

Med venlig hilsen

Sekreatariatet

Er du forberedt på de kommende lovkrav for renovering og indeklima? Deltag i Indeklimaets Temadag den 30. januar 2025 på Teknologisk Institut i Taastrup og bliv opdateret med den nyeste viden om EU-direktiver og bud på hvordan EU-regler kan implementeres, så vi opnår energibesparelser og godt indeklima i den eksisterende bygningsmasse.

På temadagen kan du opleve eksempler på gode løsninger fra nøgleinteressenter, der deler deres praktiske erfaringer med at tackle de udfordringer, som eksisterende bygninger står overfor.

👉 Som medvært af Indeklimaets Temadag 2025 tilbyder vi en særlig fordel til vores medlemmer: Indløs koden ”Indek25” og få en eksklusiv rabat på 20% ved tilmelding til temadagen.

 

På temadagen får du:

· Indsigt i den kommende lovgivning

· Nyeste forsknings-og udviklingsresultater

· Indblik i de seneste erfaringer fra branchen

· Kendskab til to kommuners indeklimahandlinger

· Opleve de nyeste teknologier inden for sensorer og IoT i udstillingen

· Mulighed for at møde branchefolk og udveksle erfaringer

 

Tilmelding:

Læs mere om dagens program og tilmeld dig her for at sikre din plads.

Vi ser frem til at byde dig velkommen den 30. januar 2025!

Æresmedlem i Danvak, Poul Elenius Olesen, er gået bort, og vil blive begravet lørdag den 12. oktober kl. 11.30 fra Værløse Kirke.

Efter begravelsen vil der blive et traktement, og her vil Poul Elenius Olesens datter Myanne sætte pris på, om “man” kan give en SMS på 4085 1185 og tilkendegive deltagelse.

Danvak kondolerer

Modtager af The SCANVAC Award for Young Researchers blev i år Mikki Seidenschnur, Chief Specialist hos Rambøl. Prisen blev overrakt ved 4×4 by Danvak eventet “Fremtidens varmeanlæg” af Tina Michelsen, konstitueret generalsekretær i Danvak.

I begrundelsen for prisen lyder det:

Ph.D. projektet “Common Data Environments to facilitate information management in HVAC engineering” er et spændende og innovativt projekt, der har potentiale til at transformere måden, hvorpå HVAC-systemer designes, konstrueres og opereres.

I Danvak er vi stærkt motiverede for praksisnære innovative løsninger der kan bringes i anvendelse i branchen:

Ved at centralisere data i et fælles datamiljø kan forskellige værktøjer som Revit, Modelica, EnergyPlus osv. integreres sømløst. Dette muliggør en mere effektiv iterativ designproces, hvor simuleringer kan køres og justeres i realtid baseret på de nyeste data.

Projektet muliggør bedre beslutningstagning baseret på præcise og konsistente data. Dette kan føre til mere energieffektive designløsninger, da rådgivere kan simulere og evaluere forskellige scenarier hurtigt.
En microservice-arkitektur tillader forskellige teams og eksperter at samarbejde uden at skulle bekymre sig om kompatibilitetsproblemer mellem deres værktøjer. Dette kan bidrage til at reducere forsinkelser og i særdeleshed fejl i projektets livscyklus.

Det kan give klare fordele for rådgiverbranchen fordi:

Rådgivere kan levere mere præcise og tilpassede løsninger ved at udnytte de muligheder, som digital transformation bringer. Dette kan føre til øget kundetilfredshed og loyalitet.

Ved at have adgang til et omfattende netværk af værktøjer og data, kan rådgivere tilbyde mere holistiske løsninger, der tager højde for hele bygningens livscyklus fra design til drift.

Rådgivere kan bruge platformen som en base for at eksperimentere med og udvikle nye teknologier og metoder, hvilket kan føre til innovation inden for bæredygtighed og energieffektivitet.

Så alt i alt ser vi projektet som et skridt i den rigtige retning af en mere digitalt integreret byggebranche, hvilket kan medføre store fordele for både rådgivere og deres kunder.

Vi ønsker Mikki et stort tillykke med prisen.

Danvak flytter ind på Teknologisk Institut

Danvak og Teknologisk Institut indgår strategisk samarbejde for at styrke faglig udvikling og teknologisk innovation

Danvak er et fagligt netværk for HVAC-professionelle og indleder et nyt kapitel ved at flytte sit sekretariat til Teknologisk Institut fra 1. oktober. Flytningen er designet til at styrke Danvaks faglige profil og bringe deres ca. 1.300 medlemmer tættere på den nyeste teknologiske udvikling inden for indeklima og bygningsinstallationer.

Stærkere faglig profil giver bedre tilbud til Danvaks medlemmer

Danvak har i næsten 80 år været en central aktør inden for HVAC, energi og indeklima. Med flytningen til Teknologisk Institut ønsker bestyrelsen at udvide Danvaks ressourcer og netværk,.

– Med placeringen af vores sekretariat på Teknologisk Institut styrker vi vores faglige profil og kompetencer og får også mulighed for at komme tæt på den nyeste teknologiske udvikling. Et samarbejde med Teknologisk Institut og en placering i hjertet af Danmarks stærkeste faglige miljø indenfor HVAC, energi og indeklima vil styrke vores udbud af viden, kurser, netværk og give mulighed for at udvikle nye tilbud til vores medlemmer, siger formand for Danvak, Ane Buch.

Fælles ambition om at styrke branchen
HVAC-professionelle er specialister inden for opvarmning, ventilation og aircondition (Heating, Ventilation, and Air Conditioning). De kan omfatte ingeniører, teknikere, installatører og rådgivere, der arbejder i bolig-, erhvervs- og industribyggeri.

– Vi ser et stort potentiale i at samle kræfterne med Danvak. Vores ekspertise inden for indeklima, energi og bygningsinstallationer komplementerer Danvaks stærke netværk og brancheindsigt perfekt. Sammen kan vi løfte den danske HVAC-branche til et endnu højere niveau, siger direktør David Tveit, Teknologisk Institut.

Adgang til opdateret viden
Samarbejdet mellem Danvak og Teknologisk Institut vil fremme udviklingen af nye kurser og netværksaktiviteter, der kan tiltrække en bredere målgruppe. Dette vil sikre, at både eksisterende og nye medlemmer får adgang til opdateret viden og kompetenceudvikling, som er tilpasset branchens behov og kommende lovkrav.

– Vores praktiske faciliteter og hands-on undervisningsanlæg vil være en stor fordel for Danvaks kurser. Medlemmerne vil kunne drage nytte af vores avancerede testfaciliteter, hvilket vil styrke deres praktiske færdigheder og viden. Jeg ser også en række netværksmuligheder, hvor vi gennem fælles arrangementer, får den samlede branche til at mødes og udveksle ideer, der kan føre til helt nye samarbejder og forretningsmuligheder, siger sektionsleder Vagn Holk Lauridsen, Teknologisk Institut.

Om Danvak

Danvak er et fagligt netværk for fagprofessionelle indenfor HVAC, energi og indeklima og er et samarbejde mellem VVS Teknisk Forening og IDA HVAC, der er et fagteknisk selskab i Ingeniørforeningen IDA. Danvak har ca. 1.300 medlemmer fra over 300 virksomheder.

Ved flytningen af Danvak overføres tre medarbejdere til Teknologisk Institut. Danvak bibeholder sit brand, hjemmeside og kontaktinformationer.

Kontakt:

Formand for Danvak Ane Buch, mobil 4053 1153, mail:formand@danvak.dk

Sektionsleder Vagn Holk, Teknologisk Institut, mobil 7220 2533, mail: vha@teknologisk.dk

 

 

Civilingeniør Jørgen Gullev har fået Danvak Inspirations Ærespris 2024. Det skete på dagen, hvor Jørgen Gullev fyldte 95 år. Prisen blev overrakt af formanden for Danvak Inspiration, Bendt Frandsen.

Prisen gives for Jørgen Gullevs fremragende indsats for udvikling, kommunikation og formidling i Energi- og HVAC-branchen. Jørgen Gullev har haft en aktiv karriere som informationschef i NESA og har haft mange tillidsposter gennem tiderne. Og han er som 95 årig stadig aktiv med artikler i tekniske tidsskrifter.

Billedtekst:
Lars Gullev, søn og tidligere direktør i VEKS, prismodtageren Jørgen Gullev og formanden for Danvak Inspiration Bendt Frandsen.

I forbindelse med overrækkelsen af den fornemme REHVA pris skrev Jun Shinoda:

I sidste uge havde jeg den store ære at modtage REHVA Young Scientist Award. Jeg vil gerne udtrykke min dybfølte taknemmelighed over for REHVA for denne vidunderlige anerkendelse og over for Danvak for at have nomineret mig.

Jeg mener, at denne pris er et resultat af en holdindsats, og jeg vil gerne udtrykke min oprigtige taknemmelighed over for mine kolleger Ongun Berk Kazanci, Bjarne Wilkens Olesen og Dragos B. for alt det store arbejde, vi har udført sammen.

 

 

Tilmeld dig Danvaks nyhedsbrev

Modtag nyheder om alle Danvaks aktiviteter direkte i din mailboks