user

Det optimale termiske indeklima med lavt energiforbrug

Få indblik i bygningsreglementets indeklima-krav og termiske komfort-krav ved lavtemperatur-opvarmning og højtemperatur-køling med udgangspunkt i eksisterende standarder (DS/EN/ISO 7730, DS/EN 16798-1/2, DS 469 og DS 447).

Dette kursus vil gennemgå anvendelsen af vandbårne opvarmnings- og kølesystemer, der er integreret i gulve, vægge og lofter eller i form af nedhængte loftpaneler.

Gulvvarme er i dag et velkendt og meget anvendt lavtemperatur opvarmningssystem. Men at bruge det samme system til køling er mindre velkendt. 40 % af vores energiforbrug er til at opvarme, køle og ventilere vores bygninger.

Hidtil har energieffektiviteten ofte været koncentreret omkring opvarmningsperioden. Men flere bygninger kræver i dag mere køling for at kunne opretholde at optimalt indeklima. Denne trend vil blive endnu mere forstærket på grund af den globale opvarmning og folks stigende komfortkrav (f.eks. er køling i biler nu ofte standard). Vi må derfor søge efter systemer, der kan opvarme og køle på en energieffektiv måde, og som kan udnytte alle typer af energiforsyninger.

På grund af de store overflader, der er til rådighed ved gulvvarme/køling, vil den nødvendige vandtemperatur være tæt på, den rumtemperatur der ønskes. Derved øges energieffektiviteten af fjernvarme/køling, varmepumper og kølemaskiner. Samtidig øges også mulighederne for at anvende regenerérbare energikilder, såsom geotermi (jordvarme-køling, boringer), solvarme og absorptionskøling.

Integreres systemerne ikke kun i bygningsoverfladerne men også i beton etageadskillelser aktiveres bygningsmassen på denne måde. Dermed reduceres spidsbelastningerne og en del af køle- og varmebehovet kan forskydes til f.eks. om natten.

Men hvad er køle- og varmekapaciteten? Kan indeklimakravene opfyldes og er det muligt at styre sådanne systemer?

For optimal udnyttelse af ”grønne” energikilder er det vigtigt at system temperaturerne ligger tæt på den ønskede rumtemperatur – både for køling og opvarmning. Desuden er det også vigtigt, at bygningen er fleksibel med intern mulighed for energilagring, så det er muligt i kortere perioder at lagre energi, når energi kilden i forsyningen har en høj CO2 emission eller stiger i pris.

 

Indhold

  • Seneste krav i bygningsreglement og standarder for indeklima og anlæg.
  • Opbygning af forskellige typer varme-køle anlæg.
  • Bestemmelse af varme-køleydelser under dimensionerende forhold.
  • Optimering med hensyn til energikilde (fjernvarme-køling, varmepumpe, solceller).
  • Regulering af anlæg for optimalt indeklima og energiforbrug.
  • Sikker installation.

Udbytte

  • Du lærer at udforme et anlæg, så det kan reguleres og drives energiøkonomisk og med et godt indeklima.
  • Du lærer at vælge det rigtige anlæg afhængig af bygningstyper (bolig, kontor, skoler, osv.)
  • Du lærer at optimere anlæg for både sommer og vinterdrift.
  • Du opnår indsigt i de mange faldgruber i anlægsudformning og installation, der kan medføre dårlig komfort og øget energiforbrug.

 

Målgruppe    

Arkitekter, rådgivende ingeniører, bygherrer, producenter, entreprenører og installatører. Der kræves ikke specifikke forudsætninger for kurset, dog er det en fordel, at kursisterne har kendskab til begreber omkring opvarmning, køling og ventilation af bygninger.

 

Mængderabat

Ønsker flere personer fra samme virksomhed at deltage i kurset, kan vi tilbyde 5% rabat på deltagergebyret ved samtidig tilmelding af 2 personer og 10% rabat på deltagergebyret ved samtidig tilmelding af 3 personer m.fl. – Kontakt sekretariatet på 36369063 for at aftale nærmere.

 

Tilbage til kursusoversigten

 

Undervisere

Bjarne W. Olesen, Professor, Center for indeklima og energi, DTU Sustain, Danmarks Tekniske Universitet

Bjarne W. Olesen har i mere en 40 år arbejdet med strålings opvarmning- og køling med erfaring fra både universitetet (forskning og undervisning) og industrien (installationer, salg og produktudvikling).

Desuden har Bjarne været aktivt involveret i standardisering omkring kravene til indeklimaet og ventilation, køling og opvarmning af bygninger.

Ongun Berk Kazanci, Ph.D – Lektor, DTU og Senior ingeniør, Buro Happold

Ongun har forsket i indeklima og HVAC systemer med fokus på lavtemperatur opvarmning og højtemperatur køling systemer i de sidste 10 år, og har de sidste 1,5 år også oparbejdet erfaring fra rådgiverbranchen.

Ongun er aktiv i ASHRAE, REHVA og DANVAK og er med i ISO-komiteer omkring termisk komfort og stråling-, opvarmnings- og kølingssystemer.

Jesper Hansen, Produktchef, Uponor Building Solutions Denmark

Jesper har igennem de sidste 28 år arbejdet med indeklima. Først hos Lindab og de seneste 17 år  hos Uponor med ansvar for gulvvarme og køling.

Jesper har en bred og indgående viden omkring systemløsninger inden for området og har en stor erfaring fra utallige projekter i forbindelse med både projektering og den praktiske udførelse.

Endvidere er Jesper aktiv i standardiseringsarbejdet hos Dansk Standard og har gennem årerene deltaget i forskningsprojekter – blandt andet i samarbejde med DTU.

 

Bemærk, at medlemmer af Maskinmestrenes Forening kan deltage i kurset til ordinær medlemspris.

Notér blot MMF i kommentarfeltet (deltagerkategorien Ikke medlem) ved tilmeldingen, så sørger Danvaks sekretariat for, at den aftalte rabat fremgår af fakturaen.

 

Tilmeld dig Danvaks nyhedsbrev

Modtag nyheder om alle Danvaks aktiviteter direkte i din mailboks